IMG_0006Hoi! Huiswerk!

‘Hoi mam, ik ben thuis!’ zegt Kees. ‘Hoe was het op school?’ vraagt zijn moeder. ‘Goed, ik heb huiswerk gekregen leuk he!?’ ‘Waar is je huiswerk dan?’ ‘De meester heeft mij een taak gestuurd via internet en die kan ik gewoon thuis maken op de computer.’ ‘Makkelijk hé? Ik ga gelijk beginnen.’ Helaas komen de meeste leerlingen waarschijnlijk niet zo enthousiast thuis als hierboven beschreven staat. Misschien klinkt het bovenstaande verhaaltje over digitaal huiswerk voor u nog wel als verre toekomst. Toch maken verschillende websites het al mogelijk om leerlingen digitaal werk te laten maken. Doordat de werkbladen op internet geplaatst worden kunnen de leerlingen het werk zowel thuis als op school maken. Een van de websites waar u een zo’n digitale leeromgeving kunt vinden is www.leerjemee.nl

Op heel wat scholen wordt Leerjemee.nl al gebruikt, toch is deze gratis leeromgeving nog vrij onbekend in Nederland en België. Daarom hebben we naar de ervaringen gevraagd van leerkrachten, leerlingen en ouders. Zo kunt u kennis maken met deze snel groeiende website.

Leerjemee.nl kenmerkt zich doordat alle leerlingen een eigen account hebben waarmee ze kunnen inloggen op de website. Ze komen dan in hun persoonlijk beschermde gedeelte. Vervolgens kunnen ze gebruik maken van functies als bijvoorbeeld digitale verwerkingsbladen maken (die nagekeken worden door de computer), de klassenagenda bekijken en digitale lesstof openen om thuis bijvoorbeeld een toets te leren. Communicatie tussen de leerlingen onderling staat ook centraal bij het gebruik van de leeromgeving leerjemee.nl. Leerlingen kunnen elkaar berichten sturen of een poll (enquête) maken voor elkaar.

Leerkrachten

Een digitale leeromgeving als leerjemee.nl wordt door veel verschillende leerkrachten gebruikt. Iedere leerkracht vult het onderwijs met leerjemee.nl op een andere manier in. Een leerkracht die net begint met het werken met computers zet lesstof digitaal uit het Geschiedenisboek en stuurt af en toe berichtjes naar leerlingen. Terwijl een andere leerkracht zelf digitale werkbladen ontwerpt en de klassenagenda op de website geplaatst heeft.

Martine van de Werken studente aan de Hogeschool InHolland te Dordrecht en mede-auteur van dit artikel, is begonnen in de middenbouw waar veel leerlingen werken met behulp van een computer. Toen zij begon, was ze volgens eigen zeggen een beginnende computergebruiker, maar het werken met Leerjemee.nl vindt zij ontzettend gemakkelijk en leerzaam. “Ik geef de leerlingen niet alleen huiswerk, maar ik gebruik leerjemee.nl ook om les te geven. Er is een grote afwisseling tussen het werken met de computer en het werken uit de boeken en in het schrift. Juist deze afwisseling maakt het boeiend en uitdagend.” Ze vindt het gemakkelijk dat op de website overal uitleg bij staat, want na een paar keer oefenen gaat het vanzelf. Ze maakt per differentiatiegroep werkbladen voor de leerlingen, zodat ze de kinderen op niveau werkbladen aan kan bieden. “Als leerkracht kan je de resultaten van de leerlingen goed in de gaten houden door de rapportages.”

Gerald Dalinghaus leerkracht op basisschool St. Jan vertelt het volgende: “Nadat ik eerst leerjemee.nl heb ingezet bij remedial teaching, ben ik dit schooljaar gestart met het gebruik hiervan in groep 6/7 van basisschool St. Jan in Oosteind. Allereerst kregen kinderen en ouders uitleg over de website en het gebruik hiervan. Belangrijk voor de leerlingen is om vooraf de regels en afspraken t.a.v. het gebruik heel duidelijk te stellen. Vanaf dat moment werkt iedereen erg enthousiast met leerjemee.nl. Het laatste klassennieuws is supersnel te lezen en ook behaalde cijfers van diverse toetsen kunnen kinderen en ouders vaak dezelfde avond op de website vinden. Uiteraard is de privacy hierbij gewaarborgd, want elk kind kan alleen de eigen behaalde cijfers terugvinden en dus niet van de anderen. Korte berichtjes kunnen tussen de gebruikers verstuurd worden. Ook ouders kunnen mij eenvoudig op de hoogte stellen wanneer bijvoorbeeld hun kind de volgende ochtend naar de dokter moet of wanneer zij een afspraak willen maken.

In plaats van oefeningen van werkwoordsvormen of spellingwoorden op papier te maken, maken de kinderen dit via het werkblad op de site als huiswerk. Mooi is dan om meteen te zien hoe je het werk hebt gemaakt.

Inmiddels kan iedereen genieten van diverse foto’s van een excursie, viering, gastles of andere activiteit en vinden de kinderen het geweldig om daarbij hun reacties te geven.

Om leerjemee.nl goed te gebruiken, moet je jezelf als administrator wel een aantal eisen stellen: maak een goede keuze van welke onderdelen van de site de kinderen al of niet gebruik mogen maken, houd de inhoud van de site actueel (liefst elke dag) en maak zelf ook de nodige werkbladen. Dit laatste is een eenmalige intensieve klus, maar je hebt het dan ook lang plezier van en andere collega’s ook!

Het gebruiksgemak wordt steeds verbeterd door de websitebouwer en deze is ook goed bereikbaar voor vragen en suggesties.”

De grootste groep gebruikers van leerjemee.nl zijn de leerlingen. Zij kunnen op iedere computer met een internetverbinding gebruik maken van hun persoonlijke leerlingaccount.

Esmeralda: Ik vind computeren leuk en het is dus erg leuk om op school ook met de computer te werken. Ook gaat het werken met de computer veel sneller dan als ik moet schrijven en daardoor heb ik dus ook veel meer tijd om andere taken te maken. Of een leuk spelletje te spelen, want voor het maken van een werkblad krijg je punten en daar kan ik dan een spelletje mee spelen. De berichten die je kunt sturen naar elkaar en naar de meester en de juf is ook leuk. Ik vind alles leuk!

Anne: ik vind het leuk dat de meester of de juf moeilijkere taken stuurt, want als ik dan snel klaar ben kan ik die taken maken en daarna mag ik dan soms een spelletje spellen. Ook is het makkelijk en leuk dat ik thuis ook op de site kan. Met de leerjemee.nl werken vind ik het leuker dan zonder de site werken.

Joas: ik vind het handig dat ik ook het rekenboek kan openen via leerjemee.nl. We hebben ook een agenda waar wij onze verjaardagen in kunnen zetten, waar we kunnen zien welke taak we moeten maken en of er iets belangrijks aan komt. Heel handig en ook erg leuk! De extra’s zijn ook leuk! Ik hoef nu niet meer altijd maar te lezen als ik klaar ben.

Ouders

Door middel van een anonieme enquête konden ouders hun mening geven over het gebruik van de digitale leeromgeving thuis en op school.

Ouder: Ik vind leerjemee.nl zeer positief. Deze manier van werken is uiteindelijk de toekomst. Ik ben er ook van overtuigd dat er natuurlijk ook geleerd moet worden om bijvoorbeeld netjes te schrijven, maar volgens mij is die afwisseling er genoeg.

Vooral het opdoen van informatie uiteenlopend over allerlei gebieden gerelateerd aan de leeftijd en interesse is op deze manier natuurlijk helemaal super. Ik zie duidelijk ook het verschil tussen de kinderen in dezelfde groepen van andere scholen. Als de kinderen regelmatig huiswerk maken via de site, zie je dat de kinderen steeds vaardiger worden in het gebruik van de computer. Toch is het handig om de kinderen ook een typecursus te laten volgen, want daarin gaat het soms nog wel eens fout.

Ouder: Ik sta positief tegenover het gebruik van leerjemee.nl. Het wordt op een moderne en eigentijdse manier ingezet in het onderwijs. De kinderen worden ook vaardiger in het omgaan met de computer en de kinderen krijgen meer verantwoording en worden gemotiveerd om hun huiswerk te maken.

Ouder: Het is een geweldig medium voor de kinderen om te leren omgaan met computers. Gezien het aantal aangesloten scholen is dit een enorm succes. Ik zou het iedereen aanraden, want mijn kind is razend enthousiast. Het is ook een veilige site, waardoor ik mijn kind met een gerust hart achter de computer laat werken.

012Zelf aan de slag gaan?

Bent u enthousiast geworden en zelf aan de slag met een digitale leeromgeving? Maak vandaag nog een account aan! Iedere leerkracht kan een account aanmaken en vervolgens de leerlingen van zijn klas toevoegen. Het aantal werkbladen dat leerkrachten kunnen gebruiken om naar leerlingen te versturen groeit snel. Zodra een leerkracht een werkblad ontwerpt, kunnen collega’s op andere scholen daar ook gebruik van maken. Ook de lezers van Vives kunnen nu eenvoudig een digitaal werkblad maken door de workshop ‘Een digitaal werkblad ontwerpen’ dat u ook in dit nummer vindt.

 

 

 

Over dit artikel

Dit artikel is in 2009 verschenen in onderwijsblad Vives. Mijnklas.net en Leerjemee.nl zijn ontwikkeld en bedacht door Timon Bos.